We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this website, we will assume that you agree to the use of cookies.

Manden bag H.C. Andersen Festspillene er død

Dec. 14, 2020, 8:10 p.m.

Rune Kallager, formand for H.C. Andersen Festspillene, har skrevet mindeord om skuespiller Klaus Pagh , tidligere Odense.

Det smukke friluftsteater i Den Fynske Landsby har siden 1965 dannet de perfekte rammer om H.C. Andersens eventyr. En smuk tradition vi skylder den nu afdøde Klaus Pagh alt for. 

Ideen var kommet i løbet af sommeren og efteråret 1964. Den unge skuespiller Klaus Pagh havde været i New York og set en legetante læse H.C. Andersens eventyr op for børn ved statuen af den berømte digter og undret sig over, hvorfor man ikke havde noget lignende i digterens fædreland.

For Klaus Pagh var der ikke langt fra tanke til handling. Det første stykke, "Svinedrengen", blev sat op i sommeren 1965. Det var starten på denne smukke tradition, der nu har været holdt i hævd i 55 år.

Klaus Pagh instruerede frem til 1969, hvorefter Odenses turistchef Jørn Erik Schreiner overtog ledelsen.

Klaus Pagh fik ikke noget som helst rent økonomisk ud af at grundlægge festspillene. Han fortalte en gang med et grin, hvordan han fik en check på 300 kr. for sin indsats, da han stoppede efter 1969-forestillingen.

Han indløste den aldrig, men gav den under stor morskab tilbage til Jørn Erik Schreiner til 25-års jubilæet, hvor han holdt en tale.

Den 28. juli 2016 blev checken overrakt til mig af Jørn Erik Schreiners søn Jacob Schreiner på selv samme scene i Den Fynske Landsby. I dag hænger den på vores kontor i Odense.

Klaus Pagh er blandt andet kendt for sine mange filmroller i den gode danske filmskat, men vi vil altid huske ham for at være den, der startede det eventyr, vi andre i dag stadig nyder stor glæde af.

Vi vil altid være Klaus Pagh yderst taknemmelig, for uden hans ideer og lyst til at lege med eventyrene ville vi, der er en del af H.C. Andersen Festspillene, med garanti ikke være, hvor vi er i dag.

Det er derfor også med stor sorg og beklagelse, at vi  har erfaret, at Klaus Pagh, grundlæggeren af H.C. Andersen Festspillene, stille er sovet ind i en alder af 85 år. 

Æret være hans minde.

Author:
Niels Jørgen M d C S Langkilde
Illustration:
--
Fonte:
http://www.institutohcandersen.com/
Contributions:
Niels Jørgen M d C S Langkilde